Cultura i Pau Casals

Tant al Vendrell com a la nostra comarca del Baix Penedès tenim destacats personatges vinculats a l’art i a la cultura.

Els escultors Apel·les Fenosa i Josep Cañas, el col·leccionista d’art Antoni Déu Font, el filòsof i editor Carles Barral, el polític Andreu Nin… per citar-ne alguns, però fins a dia d’avui Pau Casals ha exercit una influencia excepcional sobre nosaltres, com a professionals i com a persones. No és doncs casualitat que en aquest marc els nostres caves prenguin noms i conceptes musicals: Reserva de la Música, Gran Reserva de l’Orgue o Do.

Pau Casals nasqué al Vendrell el 1876 i la seva vida ha marcat la nostra vila. Ha estat un dels grans intèrprets del violoncel de tots els temps, però la dimensió de la seva persona va molt més enllà de ser un dels grans músics de la història del violoncel. Fou un català universal que sabé difondre com ningú el valor de la música com a llenguatge de fraternitat i d’unió entre els pobles, exaltant-ne sempre les bondats del ser humà, i mostrant amb èmfasi allò que ens apropa i ens fa créixer i sentir-nos vius i connectats amb la natura.

A la família Jané Ventura sempre ens ha captivat la seva vida i pensament. Benjamí Jané Ventura el conegué personalment i fou vice-president fundador de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell de la qual Gerard Jané és avui membre de la junta. A més, mantenim una fluïda relació amistosa amb membres de la família Casals, i l’interès per la música i el contacte amb l’activitat musical a l’Auditori Pau Casals, porta sovint a Gerard Jané a conversar i establir amistat amb un gran nombre violoncel·listes i músics actuals i alumnes de Pau Casals.

 

Conscients de la importància de preservar i difondre la cultura i patrimoni, des de Jané Ventura col·laborem regularment en el patrocini d’actes culturals i participem en maridatges musicals i literaris. Som patrocinadors del Festival Internacional Pau Casals des del 1995, i de la Fundació Pau Casals des del 2008, i alhora participem i difonem les seves activitats. Així mateix, l’any 2010 vàrem elaborar una edició especial del Cava Gran Reserva de l’Orgue, inspirat en l’Orgue de l’Església del Vendrell amb motiu i benefici de la seva 3ª restauració. El cava Gran Reserva Do de Jané Ventura, s’ha presentat al Museu de la Música de Barcelona i recentment hem col·laborat en l’edició discogràfica de l’integral de les Obres per a piano de Pau Casals interpretades pel pianista i amic penedesenc Jordi Camell i editades per Columna Música.