Paisatge i Pedra seca

La bellesa i la rusticitat del paisatge penedesenc, el conreu i contacte amb aquesta terra i el llegat dels seus habitants ens donen l’energia i ens inspiren per elaborar els millors vins.

El nostre paisatge natural és la comarca del Baix Penedès així com algunes parts de l’Alt Penedès, el Garraf i l’Alt Camp, que és d’on provenen els raïms per elaborar els nostres vins i caves, tots ells dins la zona de la Denominació d’Origen Penedès.

La nostra finca situada al Montmell (Finca Els Camps) és un excel·lent exemple del paisatge penedesenc: mediterrani, divers i humanitzat al llarg de moltes generacions. Les parcel·les en diferents desnivells estan suportades per marges de pedra, i oliveres, garrofers, ametllers, margallons i llentiscles són els companys de la vinya.

El fet de treballar en estret contacte amb l’entorn natural, ens fa sentir hereus d’una tradició, conservadors, constructors i alhora part integrant del paisatge. Per això, i des d’aquesta pulsió conscient que ens uneix a la nostra terra , estem activament compromesos en el manteniment d’aquest Patrimoni. En aquest sentit des de Jané Ventura creiem que la pedra seca mereix un tracte excepcional.

La pedra seca simbolitza, al nostre entendre, un concepte de viticultura de qualitat. Es tracta de construccions fetes per la mà de l’home en base a les pedres que ens ofereix el terreny.

És allò més bàsic, més primari, però esdevé art, ordenant el paisatge i embellint-lo i respectant-lo. La pedra seca representa el millor vincle de la terra amb el paisatge i ens demostra la unitat inseparable entre el vi i el seu paisatge: les pedres del marge tenen relació directa amb la terra d’on s’han extret.

Des de Jané Ventura col·laborem en diferents iniciatives de preservació i divulgació dels valors paisatgístics i vinculats a la pedra seca: hem patrocinat l’edició dels llibres Bellesa Rural al Baix Penedès (de Benjamí Català Benach) i Poemes de pedra seca (de Josep Vallès Campanera i Nati Soler Alcaide), col·laborem periòdicament amb el col·lectiu El Marge de la Bisbal del Penedès organitzant tallers de restauració de marges o barraques, i també hem promogut l’Exposició Detalls de Catalogació de Pedra Seca,i participat en iniciatives com Congrés d’Art Paisatge vitivinícola i enoturisme.